torstai 17. heinäkuuta 2014

Sauna

Heipä hei!
Viime kerrasta taas vierähtänyt tovi, vaikka monen monta kertaa on tännekin pitänyt tulla asioita päivittämään.. Täällä ollaan nautittu täysillä näistä helteistä ja toivottavasti ne eivät vielä lopu!
Pihahommat täällä sen kun jatkuvat eikä vielä ole läheskään valmista.. Tuskinpa tänä kesänä onkaan, mutta mikäs sen mukavampaa tällaisilla ilmoilla kuin pihalla häärääminen. Nurmikko kasvaa jo hyvää vauhtia ja tänään se ensimmäistä kertaa leikattiin. Muutamia kasvejakin on tullut istutettua. Nyt ajattelin kuitenkin hieman näyttää miltä tuo meidän vielä viimeistelyä vailla oleva ulkosaunamme näyttää..



Saunakehikko on siis veistetty samaisista hirsistä kuin talomme. Mies ahkeroi pienen terassin sen eteen, jotta siinä saamme sitten tarpeen tullen istuskella sekä grillata. Ja sitähän me olemme tehneet! Saunan ulkoseinien käsittely on vielä vähän vaiheessa. Ainoastaan takaseinä on käsitelty Roslagin mahongilla ja loput seinät toivon mukaan vielä tämän kesän aikana :) Myös terassi on vielä käsittelemättä. Kuten kuvasta voi havaita on ensimmäinen lauta ainoastaan testimaalattu.
Saunan ulko-ovi olikin varsinainen tenkkapoo. Kooltaan sopivaa ovea tähän emme löytäneet, joten miehen setä sen sitten meille loppujen lopuksi väsäsi. Parempaa emme olisi mistään löytäneet!


Vähän kukkia pihapiiriämme piristämään. Saavi on mummoni kätköistä taas kerran.




Saunan päätyyn laitoimme linnunpöntön ja seinää vasten nojaa ensimmäisen omakotitalomme pihasta löydetty vanha karhi.



Saunan sisälle astuessa vastassa on pukuhuone. Melko simppeli vielä sisustukseltaan ja muutenkin keskeneräinen. Mies kuitenkin ennätti jo sinne tehdä penkin ja naulakon.
Pukuhuoneesta heti oikealta pääsee sitten itse saunaan. Sen sisäseinät käsittelimme mustalla saunavahalla, mistä tykkään paljon.
Sisäkatto sen sijaan on tehty haavan tuppilaudoista ja niitä emme käsitelleet laisinkaan. Saunan lauteet on myös haapaa.



Lasten ehdoton lemppari on saunan takaseinällä oleva tuuletusaukko eli räppänä! Sehän meiltä olisi unohtunut täysin ellei miehen pikkuveli olisi sitä ehdottanut.


Shampoohyllyn ja pyyhenaulakon mies väsäsi itse. Samaa tyyliä noudattaen kuin pukuhuoneessakin.





Tuollaiselta ulkosaunamme tällä hetkellä näyttää. Vielä tekemistä on, mutta emmeköhän me ne kaikki saa jossain vaiheessa päätökseen.
Saunan ja piharadin väliin mies teki lapsille keinun. Hiekkalaatikko siirtyi sitten uuteen paikkaan piharadin toiselle puolelle keinujen viereen.




Tien varteen laitoimme pystyyn yhden jäljelle jääneistä perustuskivistä. Siinä komeileekin nyt kukka rumassa purkissa ja talon numero ;)
Helteistä heinäkuuta kaikille!

23 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :) Kovasti kyllä tykkään siitä, vaikken mikään hirmusaunoja olekaan :D

      Poista
  2. Ihana pihasauna! Niin komia :) mulla on kamala pihasaunakuume, ja tää postaus ei helpottanut sitä ollenkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Ja ei muuta kuin pihasaunaa pystyttämään ;)

      Poista
  3. Näyttääpä hyvältä tuo teidän pihasauna, ovi on tosi hieno. Kyllä pihasauna puukiukaalla onkin vaan erisauna! :) Meillä mies on haaveillut aitokiukaasta. Nyt kun muutimme tähän tontin lähelle, pihassamme on pihasauna aitokiukaalla ja päästiin testaamaan sen löylyjä oikein kunnolla. Ja olihan ne löylyt mahtavat edellisen vuokrakodin pikku sähkökopperoon verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pihasauna puukiukaalla pitää ehdottomasti olla! Tulee ihan mökkifiilis, kun tuohonkin saunaan astuu. Ja se tuoksu! Itse en kovin usein sauno, mutta täytyy kyllä sanoa, että noiden löylyjen jälkeen voisin jopa siinäkin asiassa ryhdistäytyä :D

      Poista
  4. Upea sauna ja aivan ihanan näköinen pihapiiri! :)

    VastaaPoista
  5. Kaunis talo ja sauna! Blogisi muutenkin on mielenkiintoisen oloinen, jäin lukijaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni :) Tulenpa heti vastavierailulle!

      Poista
  6. Upea talo ja sauna! Pakko kysyä, onko miehesi ihan amatimies puu-/ raksa-alalla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos (: Juu, kyllä mies ammatikseen näitä töitä ihan tekee!

      Poista
  7. Tosi hienolta näyttää jälleen! Upea sauna! Mahtava tuo pystyssä oleva perustuskivi kukkineen ja talon numeroineen. Pitää varmaan varastaa idea ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria :) Juu tuo pystyssä oleva perustuskivi oli kyllä kiva idea mieheltä! Ja tuskinpa pahaksi laittaa, vaikka idean "varastaisitte" ;) Sopisi hyvin myös sinne teille :)

      Poista
  8. Hei. Eksyin eilen tähän blogiin, kun etsin inspiraatiota hirsitaloblogeista. Ollaan talvella aloittelemassa hirsitalon rakentamista. Sun kuvissa ja teidän talossa on monta ihanaa asiaa. Erityisesti nyt mainitsisin seinien ja lattian värin. Ne kun ovat jo mietityttäneet paljon. Olen aina haaveillut lankkulattioista ja teillä on lattioiden väri juuri minun makuuni. :) Meillä on vain ollut mietinnässä lattialämmityksen yhdistäminen lankkulattiaan. Teillä taisi tulla siihen lattialämmitys alle? Onko teillä vielä kokemusta kuinka se lämpö johtuu siitä lankun läpi huoneilmaan? Miehelleni tuo lattialämmitys ja lämpöiset jalat ilman villasukkia ovat melko tärkeä asia. :) Eli mieluusti kuulisin teidän kokemuksia asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Paula!
      Kiva, kun eksyit tänne :) Ja tosiaan, meillä on tuvassa lankkulattian alla lattialämmitys. Lankkuhan on 35 mm vahvaa. Lämmön tuntu ei tietysti ole niin hyvä kuin esim. valulattiassa. Toki lämpö sieltä läpi tulee, mutta näin vahva lankku reagoi aika hitaasti. Meillä tupa lämmitetään puukattilalla, joten voimme ajaa lattiaan suhteellisen kuumaa vettä ( 50 astetta), mutta suosittelen lattialankun vahvuudeksi max 28 mm. Varsinkin jos lämmitysjärjestelmä on esim. maalämpö, koska se ei pysty tuottamaan pitkäjaksoisesti noin kuumaa vettä.
      Vähän piti faktoja kysymykseesi mieheltä tarkistaa ja hän osaisi enemmänkin teille asiasta kertoa, jos apua kaipaatte!
      Paljon tsemppiä kuitenkin teille sinne rakentamiseen!

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta.
      Voi olla, että mun lautalattiahaave kariutuu ja pitää ottaa parkettia tilalle, mutta onneksi sentään hirsitalohaave pääsee toteutumaan. :) Joten käyn varmaan täällä talven aikana monta kertaa kurkkimassa ja lukemassa vanhoja tekstejä, vaikka uutta tekstiä ei enää paljoa tulisikaan. Joten kiitos blogistasi. :)

      Poista
  9. Monen mutkan kautta eksyin blogiisi ja pysähdyin lukemaan koko blogin. No huh huh, miten mahtava tupa teillä on! Ihan mieletön!

    T. Paluumuuttoa suunnitteleva turkulaistunut pohojalaanen

    VastaaPoista
  10. Mahtavan hieno sauna, itselläni tarkoitus aloittaa ensi kesänä samanlainen projekti. Saa nähdä vaan mitä siitä tulee. Tekisi mieli pyytää lisäkuvia eri rakennusvaiheista? Teittekö ovet ja ikkunat itse? Onnittelut hienosta saunasta!!

    T:Tuomo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuomo!
      Anteeksi kovasti kauan kestänyt vastaaminen. Tämä blogi on "hieman" jäänyt unholaan rakennusurakan loputtua, mutta aina silloin tällöin täällä tulee käytyä.
      Tosiaan saunan ovi mieheni sedän käsialaa, kun oikeankokoista ovea ei tahtonut löytyä mistään. Ikkunat ovat myös löytyneet jostain.
      Paljon tsemppiä sinne samanlaiseen projektiin! Kannattaa todellakin, koska ulkosauna on vaan loisto juttu!

      Poista
  11. Teillä on kyllä ihan todella suloinen sauna ja muutenkin kaunis pihapiiri!

    VastaaPoista
  12. Todella kaunis sauna! Itsellekkin tahtoisin tuollaisen.. ihanasti olette rakentaneet sen.

    VastaaPoista